Франция и Испания преживяват трета гореща вълна от юни насам, докато сушата в

...
Франция и Испания преживяват трета гореща вълна от юни насам, докато сушата в
Коментари Харесай

Сушата в Европа все по-тежка


Франция и Испания преживяват трета гореща вълна от юни насам, докато сушата в цяла Европа е все по-тежка. В Нидерландия обстановката е толкоз сериозна, че управляващите оповестиха публично, че има водна рецесия, съобщи Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

След малко разхлаждане в края на юли Испания още веднъж беше под паника през днешния ден с температури, за които се чака да надвишат 40 градуса в няколко южни провинции, след като доближиха 43,3 градуса през вчерашния ден в Талавера де ла Рейна, в централната провинция Толедо.

Тази " евентуална трета гореща вълна "  ще продължи минимум до четвъртък, заяви представителят на испанската метеорологична организация Рубен дел Кампо. Според него " няма подозрение ", че това се дължи на измененията в климата.

Тропически нощи, при които температурите не падат под 20 градуса, се чакат в няколко региона на Източна и Южна Испания, като причина за това са високите средиземноморски температури, с 3-4 градуса над естествените, съгласно организацията.

Увеличаването на броя на горещите вълни е директна последица от климатичната рецесия съгласно учените, като излъчванията на парникови газове ускоряват интензивността, продължителността и честотата на климатичния феномен.

Във Франция " през днешния ден ще бъде най-горещият ден в народен мащаб ", предизвести френската метеорологична работа. В 26 департамента бе оповестена " оранжева паника " (трета степен по четиристепенната скала) поради горещата вълна.

Удължаването на интервалите без дъжд заплашва избрани култури и постанова въвеждането на ограничавания за водите. Франция е една от европейските страни, които са изложени на максимален риск от суша.

В нажежените центрове на френските градове водата е най-търсеното нещо в магазините. " Продаваме по 100 бутилки дневно, против 20 нормално. Постоянно зареждаме! ", споделя чиновник на павилион за вестници в Лион, в югоизточната част на Франция.

Жегата единствено ускорява сушата, като юли 2022 година стана " вторият най-сух месец от всички месеци в историята "  и най-сухият юли, регистриран в миналото, съгласно френската метеорологична работа.

Цяла Европа е наранена, в това число Нидерландия, която разгласи официално  " дефицит на вода " през днешния ден. Страната е предпазена от водата посредством система от язовири, насипи и канали, само че поради, че към една трета от площта ѝ е под морското ниво, тя остава изключително уязвима към измененията в климата.

За Великобритания изминалият месец беше най-сухият в Англия от 1935 година и най-сухият в историята на южната част на страната. Сега Англия е в положение на " дълготрайно засушаване ", стадият преди сушата, което допуска въвеждането на първи защитни ограничения. Няколко водни компании оповестиха ограничавания, засягащи милиони хора.

Заплахата от горски пожари също стана непрекъсната. Голям горски пожар избухна на 24 юли в народен на границата сред Чешката република и Германия, където бяха усъвършенствани топлинни върхове (36,4 градуса). Засегнатата повърхност възлиза на хиляди хектара. В понеделник пожарникарите се надяваха пожарът да бъде овладян до дни.

Полша отбеляза много ниски равнища на реките. В няколко района са въведени ограничавания във връзка с потреблението на вода, изключително в градините.

Сушата и горещата вълна са демонстрация на световното стопляне, през днешния ден никой към този момент не оспорва това, изясни френската министърка на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше. 2022 година може да е по-прохладна от идните години, предизвести тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР